aan het laden
STAP-budget | opleidingen 'tassen & leerbewerken' | groot aanbod cursussen | workshops 'maak je droomtas'

basisopleiding tassendesign Oosterhout NB


3 modules van 8 lessen + eindtoetsing

In de basisopleiding volg je 3 basismodules van elk 8 dagdelen, in totaal 20 uur per module.
In deze modules leer je de basisbeginselen van patroontekenen, de belangrijkste soorten naden en 3 basis-tassystemen. Daarnaast maak je kennis met alle leerbewerkingstechnieken als snijden, schalmen, lijmen en leer stikken.

Met deze 3 basissystemen, kennis van patroontekenen en beginselen van leerbewerkingstechnieken kom je een heel eind.

De technieken en machines die nodig zijn voor leerverwerking zijn grotendeels gelijk aan die van de zeilindustrie, gordijnindustrie, meubelindustrie en voor het verwerken van alternatieven voor leer als cactusleer, ananasleer, recycled materiaal als bijvoorbeeld vilt op basis van PET-flessen, kunststof banners, (jeans-)jassen/uniformen, dekens ea non-wovens. 

BASIS

Het is een mooie basis om jouw producten verder mee te ontwikkelen wanneer je tassen maakt van duurzame of recyclede materialen als banners, vilt van PET-flessen, uniformen of dekens.
Verder kun je met de kennis die je hebt van industriële machines en verwerking van diverse soorten naden terecht bij meubelindustrie, zeilindustrie en gordijnateliers.

Binnen elke module of cursus komt aan bod:

* het maken van een schets van je design
* het tekenen van een basispatroon en het maken van snijpatronen
* het bepalen van de juiste soort leer en aanverwante materialen voor het gestelde doel
* het gebruik van leermachines
* vaktechnische handelingen als snijden, schalmen en stikken van leer of aanverwante materialen
* het monteren en afwerken van de tas of kledingstuk

In de 1e basismodule (aangesneden soufflé) van 20 uur ontwerp jij een eenvoudig model tas zonder voering, maar met een ritssluiting en een handig ritsvak met een telefoon vak daarop gestikt. Want wie durft nog met een niet-sluitende tas de straat op?

In deze basismodule krijg je de cursusmap cadeau met daarin alle informatie over patroontekenen, naadtoeslagen en -verwerking en leerbewerkingstechnieken.

In de 2e basismodule (ronde of zadeltas) van 20 uur maak je een tas met voering en naar binnen gestikte naden. Zo leer je werken met steunpunten in een bocht en patronen maken voor rondingen.

In de 3e basismodule (zwevende soufflé) van 20 uur maak je een tas met de naden naar buiten gestikt, in ieder geval deels gekartonneerd om de tas vorm te geven en voering op het voor- en achterpand. Hier leer je werken met verstevigende materialen, gemaakt om tassen body – stand noemen we dat – te geven.

Aan de cursussen en modules kun je verdiepings-elementen toevoegen waarbij je extra technieken leert. Bijvoorbeeld een bijzondere vorm van een ritsvak of afwerking van een naad of voering. De verdiepingen die mogelijk zijn staan genoemd in je cursusmap die je hebt gekregen bij aanvang van de eerste cursus of module.
Het eindresultaat van elke module wordt beoordeeld op 11 kwaliteitspunten betreffende de patronen, stikwerk, vaktechnische handelingen en complexiteit van het resultaat. Elke module moet voldoende worden afgesloten om de eindtoetsing of het examen af te mogen leggen.

EINDTOETSING

De eindtoetsing bestaat uit 2 opdrachten die in 2,5 uur uitgevoerd moeten worden. Thuis aan de opdracht werken is niet toegestaan.
De 2 opdrachten worden gekozen uit de patroontekentechnieken en leerbewerkingstechnieken die in de 3 basismodules aan de orde zijn gekomen.INFORMATIE OP EEN RIJTJE

* geen ervaring of vooropleiding vereist
* 8 dagdelen van 2,5 uur
* inbegrepen is het gebruik van alle garens, leerbewerkingsmachines en handgereedschappen
* niet inbegrepen zijn het leer en fournituren. Reken op een bedrag tussen €30,- en €50,-.
* €1295,- inclusief koffie & thee.
* voor de basisopleiding en de vakopleiding geldt het STAP-budget

Wanneer je je aanmeldt krijg je de cursusmap & zilverpen cadeau!
Met daarin info over patroontekenen voor tassen, leerbewerkingstechnieken en notities per module.

lessen opleiding & cursussen ‘Tassen maken & leerbewerken’

We geven wel 6 lessen per week!
Maximaal 8 deelnemers per les.

Op woensdag, donderdag en vrijdag kun je 2 lessen volgen op 1 dag/avond. Afhankelijk van het aantal lessen of dagen dat je selecteert rond je de jaaropleiding ‘Tassen maken & leerbewerken’ in 1 jaar af.

Wil je 2-wekelijks lessen volgen? Dat kan.
Les gemist? Je kunt je les inhalen op een andere dag of in een andere week.

Door de individuele begeleiding in onze ‘tassenschool’ maak jij je eigen leren tas in jouw tempo. Je kunt de moeilijkheidsgraad van je ontwerp zelf bepalen en je leerproces sturen.

Geen vooropleiding vereist, instromen op elk moment.
CRKBO geregistreerd als kort beroepsonderwijs.

review score

5
Rated 5 out of 5
5 van de 5 sterren (gebasseerd op 15 reviews)
5 sterren100%
4 sterren0%
3 sterren0%
2 sterren0%
1 ster0%

reviews

ONTSPANNEN CREATIEF BEZIG ZIJN

Rated 5 out of 5
12 juli 2020

Ik ben ruim een jaar wekelijks naar het grote, mooie en gezellige atelier van Mara geweest. Ik heb niet de opleiding gevolgd maar heb elke keer een strippenkaart gekocht met 10 lessen. Lekker creatief bezig zijn onder begeleiding van een geduldige, zeer creatieve vakvrouw, die ook nog in staat is om een gezellige ontspannen werkomgeving te creëren.
En daarbij ook nog leuke tassen en een rokje gemaakt, allen nog steeds in gebruik.
Niet twijfelen gewoon een strippenkaart kopen. Krijg je echt geen spijt van!

Claudia

Aanrader!

Rated 5 out of 5
9 juli 2020

Mooi hoe je je creativiteit in je tas kunt stoppen. Het is iedere keer weer een feestje om naar Marablu te gaan. De gezelligheid, de professionaliteit & kundigheid van Mara. Je leert veel in een korte tijd. Van ontwerp, patroon tekenen tot het in elkaar zetten van je eigen handgemaakte tas. Aanrader!

Monique

Per module een bepaalde soort tas

Rated 5 out of 5
28 juni 2020

Een van de reden waarom ik juist voor Marablu heb gekozen is dat je een bepaalde soort/style tas kunt maken pèr module. Dat is ook nog eens een module naar eigen keuze. Voor mij is dat belangrijk geweest omdat ik helaas de tijd niet heb om de gehele cursus met álle modules te volgen en ik al het een en het ander zelf kan maken.
Nog een niet al te onbelangrijke reden is dat Mara een leermeester is en een erkend bedrijf runt. Dus als je iets op de juiste manier wil leren, dan ben je hier op het juiste adres!
Hier komt nog bij dat Marablu veel keuze heeft uit allerlei soorten leer, fournituren en vele verschillende industriële naaimachines heeft staan naast alle andere apparatuur die je nodig hebt om elke tas te kunnen maken die je maar wil maken.
Heb je iets specifieks nodig dan kan Mara dat voor je bestellen. Erg handig!
Mocht je nu nog twijfelen dan kan ik nog zeggen dat het waar is wat er in de vooraf gaande reviews staat, er is een ontspannen sfeer en Mara is zeer professioneel én erg aardig!
Bianca Stok

Bianca Stok

schrijf een review

Waarom kies je voor de opleiding | cursus leren tassen maken & leerbewerken bij MARAblu?

1

* max 8 pers. per les = intensieve begeleiding
* ruime werkplekken
* 8 machines dus nooit wachten
* 6 lessen per week mogelijk
* 3 lessen per week = binnen 1 jaar diploma
* 2 lessen per week = binnen 1,5 jr diploma
* 2-wekelijkse lessen mogelijk

2

* CRKBO geregistreerd
als kort beroepsonderwijs
* UWV scholingspartner
* de kosten zijn fiscaal aftrekbaar
* inhalen van lessen tot 2 weken na je laatste les
* gratis gebruik van (hand-)gereedschappen etc
* inclusief gratis cursusmap

3

* geen vooropleiding vereist
* instromen op ieder moment
* losse modules volgen ook mogelijk
* diverse cursussen om kennis te maken: shopper, gevoerde schoudertas of naaicursus
* volg workshops leerkennis, kostprijsberekening & ondernemersvaardigheden

Maak in 4 lessen een shopper van leer, in 6 lessen een schoudertas van leer met voering of doe een naaicursus van 10 lessen om zelf te kiezen wat je wil maken!

Bekijk resultaten van cursisten van MARAblu:

Je krijgt les van Mara, al 15 jaar fulltime in het vak ‘tassen maken’.

Liefde voor de natuur, dat heeft Mara Riviera al sinds haar kinderjaren. Zieke poesjes vonden een huis op zolder of onder haar bed, tot grote wanhoop van haar moeder die allergisch was.

Al jaren eet Mara voor een belangrijk deel biologisch.

Een passie voor creëren en ambachtelijke handwerktechnieken heeft Mara ook al jaren.
En met een Italiaanse vader is een feilloos gevoel voor stijl en klasse verzekerd.

Na een grondige reorganisatie op haar werk vielen er in 2005 ontslagen. Ook voor Mara, toen moeder van een zoontje van 1 jaar. Ze nam de haar geboden kansen in het reorganisatietraject en sprong in het diepe. Ze startte haar eigen bedrijf: MARAblu.

Avontuurlijk, inderdaad. Ambitieus ook. Maar waar een wil is, is een weg.

Inmiddels runt Mara al sinds 2005 succesvol een ecobewust lifestyle label met stylish stoere damestassen met een rauw randje, lifestyle & interieuraccessoires.

Gepassioneerd is ze door robuust leer, onregelmatigheden die authenticiteit benadrukken …
Lees verder

Tussen deelnemer en MARAblu wordt een studieovereenkomst gesloten. Deze overeenkomst bevat onder meer het studieprogramma met leerdoelen (kennisaspecten en vaardigheden), de examencriteria en -procedure, studievoorwaarden, studiebegeleiding en algemene leveringsvoorwaarden.