TASSEN & LEER

cursussen | workshops
opleidingen | webshop

25 cursussen
start op elk moment

basisopleiding 3 mnd
(jaar-)vakopleiding

luxe workshops
‘maak je eigen leren droomtas’

LOVE & RESPECT

Liefde voor leer en respect
v
oor de pracht van de natuur.

Dat is sinds 2004 de basis van MARAblu 

Over MARAblu

MARAblu is in 2004 ontstaan uit de liefde voor leer, uit respect voor de pracht van de natuur en haar materialen en het creatieve brein van Mara.
Nu, anno 2023, is MARAblu een bloeiend bedrijf, één van de grootste opleidingsinstituten in  tassendesign, met een ruim aanbod opleidingen, met een duur tussen 8 dagen en 1 jaar.
Of doe losse cursussen en workshops op het gebied van tassendesign en leerbewerken.

Stap je het atelier in Oosterhout binnen, dan proef je meteen de passie voor leer & huiden en andere natuurlijke materialen. Bekijk alvast wat filmpjes of lees de ervaringen van anderen. De creativiteit spat ervan af!

De cursussen en opleidingen zijn als registeropleiding opgenomen bij het CRKBO als kort beroepsonderwijs.

waarom MARAblu - expertise sinds 2004 en grootste aanbod opleidingen & cursussen

​In 2004 werd MARAblu opgericht met daarin lifestyle label MARAblu – stylish stoere damestassen & lifestyle- en interieuraccessoires – en haar label TUTTIBRUTTI met no-nonsense fijne shoppers.

In de eerste jaren werden de tassen van MARAblu verkocht in wel 40 winkels in binnen- en buitenland. Daarnaast verzorgt MARAblu private label producties (B2B) voor bijvoorbeeld starters en produceert maatwerk-opdrachten voor consumenten.
Bewezen expertise dus in design, productie en verkoop van lederen tassen en interieuraccessoires.

En dit kan jij ook!
Daarom vind je bij MARAblu een groot aanbod opleidingen en cursussen ‘Tassendesign & leerbewerken’, met wel 25 cursussen. Samen met ondersteunende workshops voor het ondernemen in deze branche: 'leerkennis' en 'kostprijsberekening & sales'.

Tijdens de lessen krijg je informatie over hoe jij jouw designs geschikt kan maken voor productie, over hoe keuzes in je design kunnen helpen om het productieproces te versnellen en informatie over geschikte materialen.

Of doe workshop ‘maak je eigen droomtas’ waarin je een bestaand model uit de MARAblu en TUTTIBRUTTI collectie customized naar eigen wens.

Met fulltime ervaring in het vak sinds 2004 ben je verzekerd van de juiste kennis en expertise op het gebied van tassendesign, leerbewerking en -productie.

 

DUURZAAMHEID

Al vanaf de start gebruikt MARAblu leder en huiden met een ecologische benadering; de pracht van de natuur gebruiken mag, maar wel met respect.

Die benadering is terug te vinden in de lessen die je volgt.
In kleine dingen als omgang met materialen maar ook in de keuzes die we binnen MARAblu maken om items van duurzame materialen toe te voegen aan de collectie. En door de opleiding geschikt te maken voor recyclede materialen en duurzame alternatieven voor leer.
Zodat ambachtelijke leerbewerkings-technieken bewaard en gebruikt gaan worden door een nieuwe groep designers die tassen, accessoires en fashionitems maken vanuit een ecologische oogpunt.

We helpen je met de verwerking van op leer lijkende materialen (zeil, banners, vilt, recyclede PETflessen-vilt en andere recyclede en upcyclede materialen).

KWALITEIT

MARAblu is CRKBO gecertificeerd als kort beroepsonderwijs, met het UWV hebben we een contract als leverancier van scholing, we leiden ambachtsmensen op via de Ambachtsacademie. Dat betekent dat je jezelf kunt (om-)scholen in het vak van tassendesign, leerbewerken en productie van tassen en andere accessoires.

Volg lessen bij het grootste tasseninstituut van Nederland met keuze uit 8 dagdelen les per week (op woensdag, vrijdag en zaterdag) en een uitgebreid aanbod van opleidingen, cursussen en workshops op het gebied van tassendesign, leerbewerken en productie van tassen en accessoires.
Volg ook aanvullende 1-dags cursussen ‘leerkennis’, ‘kostprijsberekening & ondernemersvaardigheden’.

Je kunt bij de opleidingen en cursussen instromen op elk moment. Ervaring is niet vereist.

over MARAblu - liefde & respect voor de natuur

In 2004 werd MARAblu opgericht met exclusieve en ambachtelijk gemaakte tassen en interieuraccessoires.
Met daarin lifestyle label MARAblu – stylish stoere damestassen & lifestyle- en interieuraccessoires – en haar label TUTTIBRUTTI met no-nonsense fijne shoppers.

En dat kan jij ook!

LOVE

Natuur om je heen maakt je evenwichtig en positief. De geur van het bos of zee, massieve bergen, kleurrijke bloemen, fluitende vogels … Wist je dat zelfs uitzicht op groen vanuit je kantoor een positief effect op je heeft?
De liefde voor die natuur straalt af van elk ontwerp bij MARAblu.

Bij MARAblu vind je tassen & lifestyle accessoires die natuur dicht bij je brengen. Doordat de natuurlijke schoonheid van bijvoorbeeld een koeienhuid in tact is gelaten spreekt de huid tot je verbeelding. Je ziet de koe bijna lopen.

MARAblu gebruikt de huid van koeien uit Zuid-Amerika, waar de dieren vrij hebben kunnen rondlopen met weinig tot geen inmenging in de natuurlijke levensloop. Koeien leven niet op krachtvoer en antibiotica.
De dieren grazen hun eigen kostje bij elkaar op de pampa’s, die één van de best te begrazen vlaktes in de wereld zijn. De kalfjes mogen bij hun moeders blijven. De dieren spelen, vechten en leven met elkaar zoals de natuur het bedoeld heeft.

Omdat de pampa’s erg uitgestrekt zijn worden de koeien helaas wel gebrandmerkt om de eigenaar van het dier te bepalen.
En ja, dan heb je dus ook een brandmerk op je tas of een onregelmatigheid door onvoorzichtig spelen of een horzelsteek.
Het leer laat dit alles zien. Leer leeft!

Ook in het gebruik van natuurlijke materialen zie je de liefde voor de natuur terug.

Fournituren van bijvoorbeeld FSC hout, duurzame leersoorten en recyclede materialen.
We gebruiken henneptouw bij onze plantenhangers en gerecycleerde stof in plaats van katoen, omdat hennep een sterke plant is gemakkelijk groeit en weinig pesticiden en andere chemicaliën nodig heeft om te groeien.
Gerecycleerde stof is ook een mooi alternatief en dat gebruiken we dan weer als ritsvak in de shoppers van TUTTIBRUTTI.


RESPECT

En is het verkeerd om de natuur en wat zij te bieden heeft te gebruiken voor ons zelf? Mara vindt van niet.
Al sinds de oertijd jagen mensen op dieren en leven van de buit. Zonder te verkwisten wisten zij alles te gebruiken en jaagden ze voornamelijk op oude of zieke dieren. Met een diep respect voor de pracht en kracht van de natuur gebruikten zij vlees, botten en huid.
Wij maken ook gebruik van de natuur, alleen we zijn de balans een beetje kwijt…

Verkeerd is het om de dieren in te kleine hokjes te stoppen voor meer opbrengst, hun kinderen af te pakken en ze geen dierwaardig bestaan te gunnen.

Leer, huid & haar, suède, vacht, het is allemaal afkomstig uit restproductie van de veehouderij. Of uit afgeschoten over-populatie, om het evenwicht tussen soorten in stand te houden. Weggooien? Niet doen. Wél met beleid gebruiken. En kwaliteitsproducten maken die lang mee gaan, want consuminderen is het duurzaamste wat er is!


MATERIALEN

MARAblu staat bekend om haar gevarieerde materiaalgebruik in tassen en accessoires en daardoor brede kennis van diverse materialen. Niet alleen 'gewoon' leer, maar ook koeienhuid, springbok, lammy, zalm- en roggenleer (ja echt!) en zelfs alligator.
Om ook gerecycled bont te kunnen stikken beschikt MARAblu over een bontstikmachine.

 

over TUTTIBRUTTI tassen - waar komt die naam eigenlijk vandaan?

TUTTIBRUTTI, het jongere zusje van MARAblu.

In 2011 is TUTTIBRUTTI geboren uit het brein van Mara Riviera.
Een no-nonsense tassenlabel met praktische tassen met een stoere afwerking. Stoere shoppers voor elke dag in lekker dik, ruig leer. En dan met een fijn praktisch prijskaartje :).

Aan het leer zie je steeds Mara’s liefde voor het materiaal. De metalen details benadrukken de robuustheid van het leer.

CRISIS

De tijdsgeest en de toenmalige economische crisis in 2010 vroegen om creativiteit om daar mee om te gaan.
Haar designlabel MARAblu – tassen en lifestyle accessoires werd verkocht door een netwerk van detaillisten. Door de toenmalige economische crisis richtten detaillisten zich meer op voorraden verkopen. Als kostwinner moest ze een manier vinden om haar bedrijf overeind te houden.

Mara’s creativiteit zocht een weg: TUTTIBRUTTI.

ALLEMAAL LELIJK

TUTTIBRUTTI betekent in het Italiaans ‘allemaal lelijk’ :).
Niets is minder waar natuurlijk!

Het is de naam die Mara’s frustratie verwoordde zich tijdens de crisis te moeten richten op de verkoop van praktische tassen die minder tijd nodig hebben om geproduceerd te worden. En daardoor een toegankelijker prijskaartje hebben. Dat werd TUTTIBRUTTI.

Ook de namen zijn lelijk: bekijk in de shop Spruitje en Overstroming maar eens, of Aubergine en Tornado.

Maak ook zo'n stoere TUTTIBRUTTI tas in onze luxe workshops 'maak je droomtas'.

over Mara - founder en filosofie

MADE IN HOLLAND MEETS ITALIAN DESIGN

Liefde voor de natuur, dat heeft Mara Riviera al sinds haar kinderjaren. Zieke poesjes vonden een huis op zolder of onder haar bed, tot grote wanhoop van haar moeder die allergisch was voor katten. Ook toen biologisch eten nog niet zo populair en gewoon was als nu, maakte Mara daar 20 jaar geleden een start mee.

Een passie voor creëren en ambachtelijke handwerktechnieken heeft Mara ook al sinds haar jeugd. Geërfd van haar Nederlandse oma, die aan haken, breien, borduren en kantklossen deed en de mooiste dingen maakte.
Haar Italiaanse vader gaf haar een feilloos gevoel voor stijl en klasse mee.


2004

Na een grondige reorganisatie (met haar opleiding fysiotherapie werkte ze bij UWV) werden in 2004 ontslagen aangekondigd. Ook voor Mara, toen alleenstaande moeder van haar zoontje, ook geboren in 2004.

Mara: “Het UWV bood tijdens het ontslagtraject een cursus aan. Toen ik op de eerste cursusdag binnen liep stond op het bord groot geschreven ‘Wie in de zon wil staan, moet uit de schaduw komen’. Raak! Ik wilde heel graag in de zon staan… “

Ze nam de haar geboden kansen in het reorganisatietraject en sprong in het diepe.
Ze startte in 2004 met haar eigen bedrijf: MARAblu – bags & accessories.

Avontuurlijk, inderdaad. Ambitieus ook. Maar waar een wil is, is een weg!


MARA…. blu?

De naam Mara in het merk is helder.
Maar waar komt ‘blu’ eigenlijk vandaan?

Langs de Italiaanse snelwegen vind je tankstations, soms met wegrestaurants. Daar vind je ook 'Punto Blu'. Een hoge paal met een grote blauwe bol. Een gemakkelijk te vinden, duidelijk zichtbaar punt om bijvoorbeeld af te spreken. Een trefpunt!

De onderneming MARAblu is voor Mara een trefpunt van waar ze voor staat: duurzaamheid, ambachtelijke technieken en ambachtelijk werken, het creëren van nieuwe designs & producten en hoe zij haar leven wil inrichten: als zelfstandig ondernemer met de vrijheid om de inhoud van haar dag te bepalen, met groot plezier in haar werk en daarbij horend de risico’s.

MARAblu is de smeltkroes van haar dromen, interesses, liefde voor natuurlijke materialen en haar persoon.


WITH LOVE & RESPECT

Met groot respect en liefde voor de pracht van de natuur gebruikt Mara tot op heden op een vernieuwende manier leer en huiden om tassen en accessoires te ontwerpen.

Met een missie.
Het tonen van de pracht van de natuur is een mooie manier om je bewust te worden van hoe ingenieus en mooi de natuur is. En daardoor respect voor de natuur op te brengen en daar niet verkwistend mee om te gaan.
Mara wil kwalitatief hoogwaardige artikelen die lang mee gaan te produceren en die technieken ook aan cursisten over brengen.
Consuminderen is de duurzaamste keuze.

TASSEN EN LIFESTYLE ACCESSOIRES

Inmiddels runt Mara al jaren succesvol een bedrijf met exclusieve en ambachtelijk gemaakte tassen en interieuraccessoires.

Met daarin haar lifestyle label MARAblu –exclusieve stoere damestassen & lifestyle- en interieuraccessoires –, haar label TUTTIBRUTTI met no-nonsense fijne shoppers, opleidingen en cursussen ‘Tassendesign & leerbewerken’ en workshops ‘maak je eigen droomtas’.

CRKBO erkenning - registererkenning als kort beroepsonderwijs

Het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) is een onafhankelijke organisatie die opleidingsinstituten onderzoekt of zij aan strenge kwaliteitsnormen voldoen, gesteld door het CPION, om een officieel kwaliteitskeurmerk te krijgen.

Het kort beroepsonderwijs wordt bedoeld: alle opleidingen die zijn gericht op het (beter) laten functioneren van personen in een (toekomstige) werkkring.

De term ‘kort’ wordt ruim gebruikt, voor cursussen die in lengte kunnen variëren van een dagdeel tot meerdere jaren. Zo valt de cursus ‘leerkennis’ van één dagdeel onder de CRKBO erkenning, maar ook de gehele vakopleiding ‘Tassendesign & leerbewerken’.

Toetsing vindt plaats door middel van een uitgebreide audit.


REGISTER

Het CRKBO Register Instellingen is openbaar en te vinden op deze website. Vermelding vindt plaats op naam in alfabetische volgorde. Er worden geen registratienummers toegekend.

Per 15 juli 2017 is de vakopleiding tassen maken van MARAblu CRKBO gecertificeerd als erkende scholingsorganisatie en daarmee voldoet MARAblu aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.

In 2021 is de erkenning verlengd voor 4 jaar tot medio 2025.

UWV scholingspartner - scholingscontract voor werkzoekenden

MARAblu is officiële scholingspartner van UWV sinds 2018.
In het kader van de re-integratie bevorderende taak van UWV – werken aan perspectief- heeft UWV met ons een overeenkomst gesloten voor de uitvoering van scholingen.

Met een re-integratiebudget kun je mogelijk de basisopleiding of vakopleiding  ‘tassendesign, leerbewerken & productie’ volgen.
We staan in hun systeem vermeld als ‘MARAblu opleiding cursus workshop’.


WERKTERREIN

Met zowel de basisopleiding als de volledige vakopleiding kun je in dienstverband aan de slag bij leer verwerkende bedrijven als tassendesigners die tassen maken van leer of van aanverwante materialen van leer: zeil, banners, alternatieven voor leer als PU, cactusleer, ananasleer en ander fruitleer, vilt op basis van PET, recyclede materialen van jassen/uniformen/dekens en andere textiele non-wovens.
Maar ook bij bedrijven die lederen kleding maken, zeilmakerijen, gordijnateliers, meubelateliers etc.
De ontwerp- en verwerkende technieken én de benodigde machines zijn gelijk voor de genoemde industrieën en materialen.

Als zelfstandige kun je reparaties aan lederen artikelen verrichten, je eigen tassenlijn opzetten, patronen ontwerpen en maken voor productie en industrie.

Het uitvoeren van reparaties en onderhoud aan zeilen maar ook kostbare lederen artikelen is een groeiende markt, ook al voor de huidige prijsstijgingen in de markt.


ONDERNEMERSKENNIS

In de vakopleiding ‘tassendesign, leerbewerken & productie’ zijn 2 korte cursussen opgenomen: leerkennis en ondernemersvaardigheden (kostprijsberekening en marktkennis).
In de basisopleiding zijn deze niet opgenomen, maar worden wel apart geoffreerd aan UWV.

Samen met jou zorgen wij ervoor dat je met deze opleiding jouw eigen inkomen weer kan genereren.

Meer informatie kun je ook vinden bij UWV.


AANVRAAGPROCEDURE

Jouw werkcoach, re-integratie begeleider of andere begeleider kan de aanvraag voor je starten.
Zorg voor een goede onderbouwing waarom jij juist deze opleiding wil volgen en waarom het beroep wat je wil gaan uitoefenen aansluit bij jouw arbeidsverleden/loopbaan en interesses en daarom jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Tip: het is verstandig om in het gesprek met jouw coach relevante vacatures bij je te hebben voor bijvoorbeeld stikkers om helder te maken op welke vacatures jij met deze opleiding kan solliciteren.

Je kunt vermelden dat je geen stage hoeft te lopen.
Om de opleiding binnen de gestelde termijn af te ronden volg je minimaal 3 lessen per week. Dat kan op 3 verschillende dagen maar ook binnen anderhalve dag.
Het is niet persé noodzakelijk huiswerk te doen.

Wanneer gewenst kan MARAblu contact opnemen met jouw coach of omgekeerd. Ook kunnen we dan de offerte opstellen en die sturen naar het UWV.

UWV betaalt de opleiding voor je wanneer de (om)scholing voor je nodig is om ander werk te vinden. In dat geval krijg je ook een tijdelijke vrijstelling van je sollicitatieplicht.
MARAblu is verplicht aan UWV te rapporteren over de aanmelding, voortgang en diploma, maar ook over niet verschijnen, niet meewerken of voortijdig stoppen.

Ambachtsacademie - leermeester & gezel (leerling) systeem

​Er is volop werk in het ambacht.
De Ambachtsacademie is gelanceerd als onderwijsstructuur van Ambacht Nederland die past bij de behoefte van het kleinschalig ambacht én van volwassenen die in een kleinschalig ambacht als ondernemer aan de slag willen.


OPLEIDING

De opleiding tot Professioneel Tassenmaker is gebaseerd op het leerling (gezel)-meestersysteem, in combinatie met e-learning. Leerlingen gaan binnen MARAblu als leermeester, in de leer om de fijne kneepjes te leren en zullen gaandeweg gaan bijdragen aan het productieproces.

Door de Ambachtsacademie is een beroeps- en diplomaprofiel opgesteld waarin is vastgelegd wat jij als leerling moet ‘kunnen en kennen’ om succesvol ondernemer te zijn in dit specialistisch ambacht, ondersteund door een onderwijskundig bureau.

Omdat het kleinschalig specialistisch ambacht in het algemeen voornamelijk door ondernemers en ZZP-ers (zelfstandigen zonder personeel) wordt uitgeoefend, is in de opleiding ook een onderdeel opgenomen gericht op het ondernemerschap.
Dit traject duurt tien dagdelen (verspreid over meerdere weken) en wordt centraal in het land verzorgd door Qredits.


DUUR

De opleiding wordt uiterlijk 1,5 jaar na start van je opleiding afgesloten met een gezellenproef (het examen). Verlenging is eventueel mogelijk als meer tijd nodig is om het vak ‘in de vingers’ te krijgen. De duur van de opleiding is maximaal twee jaar.

Een ambacht leer je door handelingen heel vaak te herhalen. Hoe je in één keer een beugel van een beugeltas instikt, snel een ronding snijden, om te excelleren in je vak moet je dit ambacht jarenlang uitoefenen.

FILMPJES

FILMPJES

Vast een beetje kennis maken?
Neem hier een kijkje in ons atelier, ruik het leer, proef de sfeer, bekijk producten, beluister Mara, doorloop de werkplaats en zie wat stagiaires allemaal doen

hierom

MARAblu

WAAROM kies je

Vertrouw op onze expertise

Met fulltime ervaring in het vak sinds 2004 ben je verzekerd van de juiste kennis en expertise op het gebied van tassendesign, leerbewerking en -productie.

meer dan 25 cursussen & opleidingen

geregistreerd kort beroepsonderwijs

basisopleiding - in 3 weken of 8 dagen

jaaropleiding - 6 maanden ook mogelijk

Een uitstekende basis om zelf aan de slag te kunnen

Goed ingericht atelier

Uit je hoofd en in je handen. Het is prettig werken in ons uitstekend uitgerust atelier waar het barst van de creativiteit! De showroom ter inspiratie, werkplaats voor jou. 

175 m2 werkruimte & showroom

5 grote werktafels - 3m2

7 stikmachines, 2 schalmmachines

max 8 personen; veel individuele aandacht

wat je ogen zien maken jouw handen

Gemakkelijk lessen volgen

We leren je alle kneepjes van het vak en Mara deelt haar technische kennis en ervaring van alle jaren graag met je. Zodat jij de mooiste tassen kan realiseren.

kies uit 8 lesmomenten per week op wo-vr-za

instromen op elk moment in lesgroepen

volg je eigen tempo cursussen & opleidingen

geen ervaring vereist

lessen inhalen en 2-wekelijks lessen mogelijk

Handig om te weten

With love & respect.
Gestart uit liefde voor leer, altijd met respect voor de natuur.
Leer, huiden en vachten zijn prachtige en luxe natuurlijke materialen.

aandacht voor werken met duurzame en recyclede materialen

gratis gebruik van garens & patroonpapier

Gratis cursusmap bij aanvang basismodule

binnen 1 werkdag antwoord (zo & ma gesloten)

mooooooii

RESULTATEN OPLEIDING | CURSUSSEN

RESULTATEN